1 - متغیر مستقل: متغیری است که پژوهشگر آن را دستکاری یا انتخاب می نماید تا تاثیر آن را بر متغیر دیگر مورد بررسی قرار دهد. تالیف: حسن پاشا شریفی، نسترن پاشا شریفی.تهران: سحن، 1380
مثال: بررسی نقش وضعیت اقتصادی خانواده بر پیشرفت تحصیلی
نقش وضعیت اقتصادی خانواده=متغیر مستقل
2 -1 – متغیر وابسته: متغیری است که تحت تاثیر متغیر مستقل قرار می گیرد و بر اثر تغییرات آن تغییر می کند
تالیف: حسن پاشا شریفی، نسترن پاشا شریفی.تهران: سحن، 1380
مثال: بررسی نقش وضعیت اقتصادی خانواده بر پیشرفت تحصیلی
پیشرفت تحصیلی=متغیر وابسته
2- متغیر کمی : به متغیری اطلاق می شود که ازنظر کمی تغییر می کند و تفاوتهای ناشی از این تغییرات با استفاده از عدد ثبت می شود و آنها را باهم جمع کرد. در واقع متغیر کمی، متغیرهایی هستند که انسان توانسته برای آنها واحد اندازه گیری و مبدا اندازه گیری معین کند مانند: قد ، وزن، یا هوشبهر
1-2 – متغیر کیفی: به متغیری گفته می شود که تفاوتهای ناشی از تغییرات آنها کیفی است . به عبارت دیگر متغیر کیفی متغیری است که پژوهشگر توانایی اندازه گیری آن را ندارد و ویژگی های آن را نمی توان به وسیله ارقام ریاضی نمایش داد و داده های آن را بوسیله کد یا نشانه ها بیان می کنند.
تالیف: علی دلاور. تهران: موسسه نشر ویرایش، 1380
مثل: رنگ مو، جنس
3 – متغیر پیوسته : به متغیری پیوسته گفته می شود که بین دو واحد آن هر نقطه یا ارزشی را می توان انتخاب کرد. و از متغیر کمی گرفته شده است. مثل وزن، قد یعنی اگر وزن حسین 58 کیلو گرم باشد می توان این وزن را دقیق تر و با وسایل اندازه گیری بهتر ، کمتر یا زیادتر کرد و مواقعی که بتوان این عدد را بصورت اعشاری و یا گرد نماییم این متغیر کمی پیوسته می باشد.
تالیف: حسن زاده، رمضان- مداح، محمد تقی- تهران ویرایش 85.
1-3- متغیر گسسته : به متغیری گسسته گفته می شود که بین دو واحد آن هر نقطه یا ارزش را نمی توان انتخاب کرد مثل: تعداد دفعات زنگ خوردن موبایل حسین یا تعداد مراجعه کنندگان به کتابخانه دانشگاه یزد.
4 – متغیر دو ارزشی : متغیر دو ارزشی یا دو بخشی متغیری است که به آن فقط دو ارزش یا دو عدد داده می شود. تالیف: علی دلاور. تهران: موسسه نشر ویرایش، 1380
مثل: مرگ و حیات یا مرد و زن
1-4 – متغیر چند ارزشی: متغیری است که بیش از دو عدد یا ارزش به آن اختصاص داده می شود.
تالیف: علی دلاور. تهران: موسسه نشر ویرایش، 1380
مانند: سطح تحصیلی ، گروه های خونی.
5- متغیر مزاحم: به متغیری گفته می شود که به صورت فرضی بر پدیده مشاهده شده تاثیر می گذارد ولی قابل مشاهد اندازه گیری و دستکاری نیست و تاثیر آن باید از طریق تاثیر متغیرهای مستقل و تعدیل کننده بر رویدادهای قابل مشاهده مشخص شود.
تالیف: علی دلاور. تهران: موسسه نشر ویرایش، 1380
مثل: بررسی نقش وضعیت اقتصادی خانواده بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان
متغیر مزاحم = شغل پدر و مادر
قسمت دوم سوالات
تاب آوری:
تعریف مفهومی تاب آوری: عبارتست از ظرفیت افراد در مقابله با فشارهای روحی روانی را تاب آوری گویند.
تعریف عملیاتی تاب آوری:
مولتی مدیا یا چند رسانه ای:
تعریف مفهومی: به وسایل کمک آموزشی که در بهبود آموزش و یادگیری از آن استفاده می شود گفته می شود.
تعریف عملیاتی: به وسایل کمک آموزشی که در بهبود آموزش و یادگیری از آن استفاده می شود گفته می شود مثل: دوربین عکاسی و کامپیوتر.
قسمت سوم سوالات:
1 – مقیاس اسمی : که به مقیاسهای عددی نیز مشهورند و جزو محدودترین مقیاس ها هستند و به صورت دو ارزشی و چند ارزشی وجود دارد .
حافظ نیا. محمدرضا، ویراست 2. تهران انتشارات سمت. 1389
مثل: طرز تکلم، وضعیت ازدواج
2 – مقیاس ترتیبی :به مقیاس رتبه ای نیز مشهورند. با این روش علاوه بر تشخیص وجود یا عدم وجود صفت، شدت یا ضعف آن را نیز می توان سنجید.
حافظ نیا. محمدرضا، ویراست 2. تهران انتشارات سمت. 1389
مثل: رتبه بندی دانشجویان بر اساس معدل آنها – رتبه بندی سربازان یک گردان بر اساس تحصیلات در یک ردیف.
3 – مقیاس فاصله ای: این مقیاس علاوه بر این که از نظر صفت مورد مطالعه طبقه بندی می شوند و رتبه هر فرد تعیین می گردد بلکه تفاوت هر فرد از فرد دیگر را نیز می توان تعیین کرد.
تالیف: حسن پاشا شریفی، نسترن پاشا شریفی.تهران: سحن، 1380
مثل: اعتماد به نفس – دماسنج- انگیزه
4 – مقیاس نسبی: دقیق ترین مقیاس اندازه گیری است و مانند مقیاس فاصله است با این تفاوت که این مقیاس دارای نقطه صفر مطلق است که عنوان مبدا سنجش مورد استفاده قرار می گیرد.
مثل درجه های یک خط کش مدرج – نیرو- زمان- اندازه و وزن.